Kopzorgen (203) – Huur voor derden betalen

3 November 2019, 08:00 uur
Geld & Recht
mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik woon samen met mijn vrouw en zoontje van drie jaar in het ouderlijk huurhuis van mijn ouders. Mijn vader is een paar jaar geleden overleden en mijn moeder is hertrouwd en woont nu bij haar huidige man. De woonvergunning staat nog op mijn moeders naam sinds 1969.

Ik betaal sinds 3 jaar rechtstreeks de huur aan de eigenaar. Kan mijn moeder zich laten uitschrijven uit deze woning zonder dat het verdere financiële consequenties heeft voor ons gezin?

Antwoord:

Als u onder de naam van uw moeder al drie jaar de huur overmaakt, dan is er iets goed mis. Want dan had de verhuurder kunnen ontdekken dat er een ‘andere’ huurder in het huis woont.

Wij zouden u aanraden om dat bij de verhuurder (woningbouwvereniging?) aan te kaarten. Hoe dat met het huurcontract zit van uw moeder, weten we niet. Dat hangt van de inhoud daarvan af.

Het huurcontract is namelijk bepalend. Een mooie vraag die we zouden voorleggen aan de stem van de hurend Nederland, de Woonbond (020 – 5517755) dus. Ook is aan de orde of u al toen uw moeder officieel medehuurder was in dat huis woonde.

U moet wel lid zijn van de Woonbond. Hoor ik nog van u over de uitslag? We zullen het ook zelf vragen.